Yγιεινή ευαίσθητης περιοχής

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση γύρω από το θέμα αυτό. Αιτία είναι τόσο ο μεγάλος αριθμός προϊόντων που έχουν κυκλοφορήσει για την περιποίηση της περιοχής των γεννητικών οργνων όσο και οι διφορούμενες πληροφορίες οι οποίες δίνονται από διάφορα περιοδικά όποια κι αν είναι η κατεύθυνσή τους όσον αφοραά την ύλη τους. Όλα τα περιοδικά πλέον, ακόμα και της μόδας έχουν και κάποιους ειδικούς οι οποίοι δίνουν συμβουλές υγείας!!

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις ερεθισμού, αλλεργίας, εκζέματος, πόνου ή και φλεγμονών των ευαίσθητων περιοχών. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς είναι δυνατόν ένα νέο κορίτσι να αποδώσει στα μαθήματά του ή μία γυναίκα στην δουλειά της όταν αισθάνεται μία αφόρητη ενόχληση στην ευαίσθητη περιοχή. Και αλήθεια, είναι η περιοχή πραγματικά ευαίσθητη;

Μέσα στον κόλπο συμβιούν με τον άνθρωπο βακτήρια που ονομάζονται λακτοβάκιλλοι. Οι λακτοβάκιλλοι είναι ένας μικροοργανισμός ο οποίος σε καμμία περίπτωση δεν βλάπτει τον άνθρωπο αφού άλλωστε ζει μαζί του. Αντίθετα προστατεύει τον κόλπο της γυναίκας εμποδίζοντας οποιοδήποτε εχθρικό μικροοργανισμό να την βλα΄ψει προκαλώντας της κολπίτιδα με τα γνωστά επακόλουθα. Επιπρόσθετα οι λακτοβάκιλλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του pH του κόλπου το οποίο χάρη σε αυτούς είναι όξινο και άρα εχθρικό στα μικρόβια.

Επομένως η ευαίσθητη περιοχή δεν είναι και τόσο ευαίσθητη όσο λανθασμένα πιστεύεται. Πού μπορεί όμως η περιοχή αυτή να αποδειχθεί ευαίσθητη; Στα προϊόντα τα οποία παράγονται και αφορούν αυτήν την περιοχή. Το πρώτο αίτιο ερεθισμού της περιοχής είναι το ίδιο το αφρόλουτρο το οποίο χρησιμοποιεί μία γυναίκα για την φροντίδα της περιοχής. Είναι αληθινό και πραγματικότητα.

Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο εάν χρησιμοποιηθεί για την φροντίδα της περιοχής ένα αντισηπτικό έστω και από τα λεγόμενα ήπια αντισηπτικά. Γιατί απλούστατα τα αντισηπτικά θα καταστρέψουν τον λακτοβάκιλλο δηλαδή την φυσική άμυνα της περιοχής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μείνει το πεδίο ελεύθερο για να δράσουν όλα τα βλαπτικά μικρόβια αφού πλέον τίποτα δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Άρα η χρήση αντισηπτικών θα οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και ξηρότητα της περιοχής με τσούξιμο, κνησμό (φαγούρα), πόνο, αίσθημα καύσου (κάψιμο), έκκριση δύσοσμου υγρού κλπ. Για να κατανοήσετε πόσο άτοπο είναι να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά αρκεί να σας δώσουμε ένα παράδειγμα. Εάν π.χ. πλύνετε τα χέρια σας με ένα ισχυρό αντισηπτικό μετά από 10 περίπου λεπτά αυτά θα έχουν αποικιστεί και πάλι από τα μικρόβια που αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος. Λέγοντας φυσιολογική χλωρίδα εννοούμε τα μικρόβια που ζουν επάνω μας (σε κάποια σημεία του σώματος) και δεν μας ενοχλούν. Αντίθετα μας προφυλάσουν από τυχόν εισβολείς που θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τον ζωτικό τους χώρο. Εάν "λυθεί" η συνέχεια του δέρματος όπως όταν σχιστεί το δέρμα ή κοπούμε ή καταστρέψουμε μόνοι μας μία περιοχή από την συχνή χρήση αντισηπτικών τότε τα μικρόβια της χλωρίδας περνούν στο εσωτερικό του δέρματος όπου πλέον επιτίθενται στον οργανισμό. Χλωρίδα θεωρούνται μόνο όσο βρίσκονται στον χώρο που το σώμα τους επιτρέπει να είναι (στόμα, παχύ έντερο, κόλπος, δέρμα).

Ένας Αμερικανός Γυναικολόγος αναφέρει κατά λέξη: "μην χρησιμοποιείτε για τα γεννητικά όργανα κάτι που δεν θα το βάζατε στο μάτι σας!".
Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο κόλπος έχει τόσο την απαραίτητη ύγρανση που χρειάζεται για να είναι υγιής αλλά και η ίδια η συνεχής ροή του υγρού ουσιαστικά καθαρίζει τον κόλπο σε όλο το μήκος του. Τα κύτταρα του κόλπου αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι μία σταθερότητα του κύκλου που συνεπάγεται μία καλή ελευθέρωση οιστρογόνων από την ωοθήκη. όσο τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι φυσιολογικά τότε και τα κύτταρα του κόλπου, τα οποία συντηρούνται από τα οιστρογόνα, είναι απόλυτα υγιή και διευκούνουν την διατήρηση του σωστού pH, την επιβίωση του λακτοβάκιλλου και την ισορροπία της χλωρίδας της περιοχής.

Οι οδηγίες για την υγιεινή της περιοχής είναι απλές:

  • Πλύσιμο με άφθονο νερό
  • Χρησιμοποιείτε μόνο ουδέτερο σαπούνι/αφρόλουτρο χωρίς αρώματα
  • Σκουπιστείτε με καθαρή πετσέτα
  • Μην χρησιμοποιείτε αντισηπτικά, μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι
  • Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που σας σύστησαν
  • Μην σκουπίζεστε ποτέ με φορά από πίσω προς τα εμπρός. Υπάρχει κίνδυνος μικρόβια του εντέρου να εγκατασταθούν στον κόλπο
  • Συζητείστε με τον Γυναικολόγο σας οποιαδήποτε απορία έχετε
Διαβάστηκε από: 11394 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ήρθε η περίοδος Πόνος στην ευαίσθητη περιοχή »