Πόνος στην ευαίσθητη περιοχή

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

 

Πόνος στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων

Πρόκειται για μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο στην περιοχή των χειλέων σαν κάψιμο ή διαξιφιστικός πόνος. Μπορεί να συνοδεύεται από δύσοσμη έκκριση. Τα αίτια είναι πολλά αλλά το πιο σύνηθες είναι τοπική φλεγμονή. Ακόμα και αν η φλεγμονή αφορά τον κόλπο εν τούτοις μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα από τα χείλη του αιδοίου, κατάσταση η οποία είναι πολύ ενοχλητική για την γυναίκα και επηρεάζουν την ψυχολογία της και τις δραστηριότητές της.

Τα αίτια της κατάστασης αυτής συνοψίζονται στα εξής:

  • Φλεγμονή
  • Ερεθισμός από σαπούνι, αφρόλουτρο, κρέμες
  • Ερεθισμός από εσώρουχα, σερβιετάκια
  • Δερματικές παθήσεις
  • Τραυματισμός, ουλή, ραγάδες
  • Μυϊκή τάση
  • Stress
  • Προκαρκινικές καταστάσεις του αιδοίου
  • Ιός HPV

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση απαιτεί λεπτομερή εξέταση της περιοχής σε συνδυασμό με πληροφορίες που θα δώσετε εσείς στον γυναικολόγο σας. Καλό είναι να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις ακόμη και σε αυτές που δεν θα θέλατε να θίξετε. Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο του ιστορικό σας. Ο έλεγχος της περιοχής γίνεται με την βοήθεια κολποσκόπιου το οποίο είναι ουσιαστικά ένα σύστημα μεγέθυνσης για καλύτερη παρατήρηση της περιοχής.

Οποιοδήποτε εύρημα ο γυναικολόγος θα σας το εξηγήσει και θα σας προτείνει τις λύσεις που καλό είναι να τις ακολουθήσετε. Ο σκοπός του γιατρού δεν είναι να σας τρομοκρατήσει αλλά να σας πει την αλήθεια και να σας προτείνει λύσεις. Καμμιά φορά η ωραιοποίηση των καταστάσεων προκαλεί εφησυχασμό με αποτέλεσμα να καθυστερεί η θεραπευτκή αγωγή.

Συζητείστε με τον γυναικολόγο τον χρόνο έναρξης της θεραπείας. Μην απογοητευτείτε αν τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα. Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των πιθανών αιτίων της κατάστασης αυτής που σίγουρα θα πρέπει να έχετε την υπομονή να την αντιμετωπίσετε. Πολλές φορές μία εξέταση ή μία καλλιέργεια δεν αρκεί. Καταστάσεις όπως οι δυστροφίες του δέρματος μπορεί να απαιτούν την λήψη ιστοτεμαχιδίου, μία μικρή βιοψία δηλαδή για να αποδειχθεί ιστολογικά πλέον πιο είναι το αίτιο.

Ένα αίτιο το οποίο πολύ συχνά προκαλεί ερεθισμό στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων είναι το σαπούνι! Προσοχή λοιπόν πρέπει να δοθεί στα προϊόντα που κυκλοφορούν για την ευαίσθητη περιοχή έστω κι αν αυτά χαρακτηρίζονται σαν υποαλλεργικά. Άλλα αίτια είναι οι κρέμες, οι σερβιέτες, τα σερβιετάκια, τα εσώρουχα, τα στενά ρούχα.

Η εξέταση από τον Γυναικολόγο ή το Δερματολόγο σας είναι επιβεβλημένη εάν συνεχίζεται για αρκετές μέρες χωρίς να υποχωρεί. Μην χρησιμοποιείτε κρέμες που σας σύστησαν ή πιστεύετε ότι κάνουν καλό. Πολλές φορές τυχαίνει να έρχονται γυναίκες στο Ιατρείο και να παραπονιούνται για ενοχλήσεις και στην πορεία να αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιούσαν λάθος κρέμες. Η μακροχρόνια θεραπεία μπορεί να σας στοιχίσει πολύ περισσότερο από μία επίσκεψη στον γυναικολόγο σας.

Διαβάστηκε από: 30673 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yγιεινή ευαίσθητης περιοχής Νευρογενής ανορεξία »